Zoek
Sluit dit zoekvak.
Decobooth

Trouwen tijdens Corona: hoe doen deze bruidjes dat?

2020 is voor velen een jaar dat mag vergeten worden. 2021 zou een nieuwe start worden. Maar Corona blijft roet in het eten gooien, ook bij deze bruidjes. Datums werden verzet of blijven verzet worden, mensen op de hoogte brengen, alles opnieuw regelen, … Een huwelijk plannen zou leuk moeten zijn, maar dat is het niet op deze manier. Via deze weg willen wij andere bruidjes laten zien dat ze niet alleen zijn. Dat het begrijpelijk is dat de moed soms in jullie schoenen zakt, maar dat je ook een unieke trouwdag kan beleven. Een trouwdag die er totaal anders uit ziet dan je in gedachten had. Een dag waarvoor je Corona zelfs een beetje dankbaar bent, omdat het dankzij Corona zo uniek en zo intiem is geworden. Lees hieronder de verhalen van twee bruidjes die hun huwelijk verplaatst hebben en één bruidje die toch getrouwd is tijdens Corona.

Trouwen tijdens Corona
Trouwen tijdens Corona

Feesten met 100 mensen?
E.B
: “Wij zijn verloofd op 3 juli 2018 en hadden ons huwelijk gepland op 15 mei 2020. We waren volledig klaar met alle voorbereidingen, toen Corona en de lockdown (13 maart 2020) uitbrak.

Omdat we dachten dat dit iets was dat vlug voorbij zou zijn, hebben we onze trouwdatum verzet naar 11 september 2020. Maar omdat een dansfeest achter het diner niet mogelijk was, hebben we opnieuw verplaatst naar 21 mei 2021. Nu zit de kans er in dat de restaurants misschien niet open zullen zijn en we ook al zeker geen dansfeest kunnen geven, hebben we ons huwelijk nogmaals verplaatst. Onze nieuwe datum is nu 9 juli 2021.

Maar ook 9 juli komt in het gedrag. Gaan we kunnen feesten met 100 mensen? Je gaat het niet geloven, maar we hebben opnieuw een andere datum in optie genomen: we trouwen op 13 mei 2022 – maar enkel als het op 9 juli 2021 niet kan doorgaan. 13 mei 2022 is definitief de einddatum.

Onze dag bestaat uit eerst het burgerlijk huwelijk op het gemeentehuis, om daarna foto’s te gaan maken. Als alles goed verloopt hebben we 100 avondgasten voor receptie en diner, met tussendoor een optreden van een bekende zanger (maar wie, dit is nog geheim!). Hierna volgt onze openingsdans en daarna een groot dansfeest met DJ. Onze 100 gasten zullen er dus van het begin tot het einde bij zijn.

Gelukkig hebben we nooit de uitnodigingen laten drukken. Iedereen wist de datum (mondeling en via Facebook) en ook op die manier werd meegedeeld als de datum geannuleerd werd.”

Trouwen tijdens Corona

Geen uitnodiging maar een ‘Save The Date’ kaart.
D.V.H
: “Ik ben ten huwelijk gevraagd met Kerst 2019. Normaal gingen we trouwen op 19 juni 2021 maar dit is verzet naar 18 juni 2022. Wij hebben ons huwelijk uitgesteld omdat we willen trouwen hoe wij het willen. Beide dromen wij van een groot dansfeest waar iedereen bij is. We zijn ondertussen 8 jaar samen, dus een jaartje meer of minder maakt voor ons niet veel uit.


We hopen in 2022 te trouwen zonder alle Corona regels. Als we zo niet kunnen trouwen, verzetten we ons huwelijk nogmaals. Het belangrijkste voor ons is dat iedereen erbij kan zijn, dat we onze ouders en grootouders mogen knuffelen en dat het een groots dansfeest word.

In januari 2021 hadden we al beslist om ons huwelijk te verzetten, dus we hadden ook nog geen uitnodigingen gemaakt. In plaats van uitnodigingen, hebben we nu Save The Date kaarten gemaakt die nu verstuurd worden. Zo weet iedereen dat we pas trouwen in 2022. We hebben dit ook nog vermeld op facebook, dus eigelijk weet zo goed als iedereen dat ons huwelijk uitgesteld is.”

Onzekerheid is killing!
S.H.
: “Wij zijn verloofd op 2 augustus 2017 en onze huwelijksdatum was oorspronkelijk op 14 augustus 2020. De datum heeft bij ons een betekenis dus dat maakte het extra stresserend om het te verzetten, aangezien de plaatsen beperkter werden. Wij hebben eerst een vriendschapsband opgebouwd en sinds 15 augustus 2013 zijn we officieel samen. 15 augustus is een feestdag dus dan kan je sowieso niet huwen voor de wet en wij wouden liefst van al alles op 1 datum, vandaar de datum 14 augustus 2020.

In gedachten hadden wij dus al voor ogen om te verzetten naar 14 augustus 2021. In maart 2020 hebben we dan beslist om te verzetten naar 2021 maar helaas was onze locatie dan al volboekt. We hebben dan besloten om op 15 augustus 2021 ons feest te geven en 14 augustus 2021 ons gemeentelijk huwelijk. Van dit gegeven werd ik ook niet onmiddellijk blij want ja, een huwelijk op 2 dagen… Wat met je make up? Wat met je fotograaf, wat met je kledij? Alles maal 2?

Onze wijziging van datum hebben wij laten weten via een digitale ‘change the date’ kaart. Deze hebben wij naar iedereen toegestuurd via messenger, email, whatsapp groep, facebook groep.

De onzekerheid is gewoon killing! Een huwelijk plannen moet normaal één en al fun zijn en moet je op je gemak kunnen doen, althans zo zie ik dat. Zo had ik bijvoorbeeld regelmatig nachtmerries dat we niet meer optijd zouden klaar geraken met onze planning omdat we maar bleven ‘afwachten’. Ook nog een rol die mee speelt in het verhaal is onze huwelijksreis. Zo zijn wij al 5 jaar niet naar het buitenland op vakantie gegaan en wij vinden het veel fijner dat een huwelijksreis kan plaats vinden zo kort mogelijk na ons huwelijk, en niet bijvoorbeeld een jaar later. En last but not least, wij willen heel graag een huwelijk met alles er op en er aan dus ook een dansfeest. Niet dat wij met zo een extreem grote groep zijn hoor, in het totaal zouden we met 80 personen zijn. Maar wij willen dus niet snoeien in de gastenlijst omdat die eigenlijk niet overdreven groot is. Wij willen graag ons huwelijk vieren met iedereen die we lief hebben, zonder de nodige afstand en zonder mondmasker. Een huwelijk kost zoveel geld en doe je maar 1x in je leven dus willen wij het graag beleven zoals wij voor ogen hadden.

En dan is je huwelijk verplaatst en denk je oké, augustus 2021 moet lukken, we hebben nu dus nog een zee van tijd. Maar ik heb best wel wat tijd nodig gehad om dit allemaal te plaatsen en ik vond het zeer moeilijk om de draad terug op te pikken. Op een gegeven moment hangt er zo een negatieve sfeer rondom je huwelijk, dat je er echt even allemaal geen zin meer in hebt. Je ziet de maanden voorbij gaan en je ziet dat de situatie er niet beter op word en je begint weer te panikeren. 2021, is het wel haalbaar? En dan begint alles terug opnieuw.

Jammer maar helaas, onze datum (14 augustus) zou in 2022 op een zondag vallen, dus dat wil zeggen dat we dan weer niet alles op één dag konden doen omdat je op een zondag niet kan huwen voor de gemeente. Dus we moesten kiezen tussen: we laten het dit jaar doorgaan en hopen dat alles terug mag tegen augustus 2021 of we verzetten naar 2022 en we doen het dan weer op 2 dagen of we kiezen een datum die aansluit op 14 augustus bijvoorbeeld 12 augustus 2022. We besloten dus om te gaan voor 12 augustus 2022 en deze keer hadden we ons beter voorbereid. Zo hebben we begin maart als eerst onze locatie gecontacteerd om deze datum in optie te nemen, we wouden er weer niet naast grijpen dat die datum misschien al bezet zou zijn. Deze keer hadden we geluk. Van zodra we groen lichten hadden van de feestlocatie en de gemeente dat we konden huwen op 12 augustus 2022, hebben wij contact opgenomen met de andere leveranciers.

Zonder Corona zou ons huwelijk op één dag gebeuren, met alles erop en eraan. Met iedereen die we graag zien. Dat we kunnen knuffelen, kussen en dansen zonder ons zorgen te moeten maken. En nadien eindelijk op reis te kunnen gaan.”

 

Trouwen tijdens Corona

Toch een beetje Corona dankbaar.
D.D.R
: “Wij zijn verloofd op 27 juli 2019 en ondanks de Corona crisis hebben we toch besloten om onze huidige trouwdatum te behouden, 19 september 2020. Omdat we nu moesten trouwen in beperkte kring, hebben we een aantal mensen moeten annuleren. We hadden eerst een uitnodiging gestuurd naar de 50 personen die we er op dat moment nog konden bijhebben, de overige mensen kregen een kaartje waarop stond dat ze er jammer genoeg niet bij konen zijn.

 

In juli 2020 zijn de maatregelen terug verstrengt, dus hebben we een Facebookgroep aangemaakt met de resterende 50 personen en laten weten dat onze plannen veranderen. Uiteindelijk kreeg iedereen nog een nieuwe uitnodiging voor onze ceremonie. De 12 personen die op het feest aanwezig konden zijn, hebben we zo verwittigd (ouders, broer/zus, beste vriendin).

Omdat we in september 2020 zouden trouwen en in juli 2020 alles opnieuw verstrengt werd, hebben we alles op twee maanden tijd moeten regelen. Normaal hadden we een feest met 150 personen in een feestzaal en geen ceremonie. Nu hebben we toch een ceremonie gehouden waar 100 personen aanwezig waren. Dit was buiten in een tuin, echt prachtig. Die 100 personen mochten niets eten of drinken. We hebben ze dan een goodiebag, gevuld met cava en chips, meegegeven. Toen iedereen van de ceremonie vertrok, bleven de 12 personen over waarmee we ons feest konden houden. We hebben barbecue georganiseerd, buiten in de tuin van onze locatie. Er was een dessertenbuffet en we hebben gedanst. Dit is allemaal gebeurd in tenten en buiten.

We hebben enorm genoten van onze trouwdag. Alles kwam zo hard binnen, elk moment, we hebben geen stress gehad. De perfecte dag! Ergens zijn wij Corona dankbaar, want zonder Corona hadden we een totaal andere dag gehad. Een waarvan we niet weten hoe hij had geweest. En dat feestje, dat halen wij nog dubbel en dik in!”

Trouwen tijdens Corona

MEER
BERICHTEN